[Connect] Yamaha receivers disabled in Device Picker

Hello,

 

I have two Yamaha receivers, which are visible, but grayed out in the list Device Picker.

There is a note next them: "Can't play this right now".

 

I have a big bunch of other devices that work and to which Spotify can be connected to via WIFI or LAN.

 

My devices, which are working (all are in the same network, most via WIFI, some computers are connected via LAN cable to the router):
- Several Windows 10 Computers. I tested both old and latest version of Spotify desktop.
- One HP Z230 PC, W10 1909 build 18363.535, Spotify Windows Store version (1.1.21.1654.g282a2807). This one I had to fully clear (including registry) as it had both Desktop and Windows Store versions of Spotify installed.
- Mac Mini and iMac 27 with old and latest Spotify.
- iPhone 6 plus, iOS 12.4.3, Spotify v. 8.5.34.644.
- Huawei P20 Pro, Android 9, Spotify v. 8.5.36.747.
- iPad Air 2, iOS 13.2.3, Spotify v. 8.5.34.644.
- Two Amazon Echo Dot (3rd gen).
- Sonos One (2nd gen).
- Sonos Play 5 (1st gen).

 

My setup that has recently stopped working via Spotify Connect. They used to work just fine. They are both in same WIFI. Both have the newest firmware, just checked today. There has not been any firmware updates to either of these lately. These both do play Spotify via Airplay from iPhone but it is not a viable option. I did purchase these specific receivers because they support Spotify Connect!
- Yamaha RX-V3070
- Yamaha WXA-50

 

I have contacted local Yamaha help center and done all troubleshooting what they asked (e.g. clear network cache by removing power from receiver and keeping it disconnected for a while, disabled music sharing and reconnected). Did not help.

 

I saw there were a few posts in the forum here with similar issues concerning Yamaha receivers, but they did not have any comments nor help from moderators:
https://community.spotify.com/t5/Other-Partners-Web-Player-etc/Yamaha-HTR-4069-Spotify-Connect/m-p/4...
https://community.spotify.com/t5/Other-Partners-Web-Player-etc/Not-able-to-connect-to-Yamaha-RX-A830...
https://community.spotify.com/t5/Other-Partners-Web-Player-etc/Yamaha-Cannot-connect-to-a-v-receiver...
https://community.spotify.com/t5/Desktop-Windows/Can-t-anymore-connect-to-Yamaha-RX-A1040-on-Spotify...
https://community.spotify.com/t5/Desktop-Windows/Spotify-Connect-lost-connection-to-Yamaha-RX-A2070-...


There was another a bit similar issue under investigation, but that thread was closed before my comment was posted into it:
https://community.spotify.com/t5/Ongoing-Issues/Connect-speaker-device-not-showing-in-Device-Picker/...

 

BR. Toni

 

Hey folks,

Thanks for your patience while we looked into this issue - this should now be fixed for everyone!

 

 

If you’re still experiencing this issue, can you make a new thread in the relevant help board here? We'll get back to you there as soon as we can.

 

Thanks!

Comments
Moderator
Moderator

Hey @tokurvin - help's here!

Thanks for providing all of that information - that's really useful 🙂

 

Could you confirm which device(s) you've tried to connect to the Yamaha receivers from?

 

If you've tried connecting from an iOS device, could you also try connecting from an Android device and letting us know if there's any difference?

Thanks! Keep us posted 🙂

tokurvin
Regular

Hi,

 

Sorry if my post was not clear.

 

I tried to connect to the Yamaha receivers from each of the devices (that have that ability) in my list. 

I.e. 

- iPhone

- iPad

- Android phone

- Macs

- Windows PC's.

 

I  just received factory reset instructions from Yamaha. I did factory reset the WXA-50 and re-configured it back. Unfortunately it did not help and the receiver is still not accessible.

 

I also shut down the wireless router for 5 minutes. That did not help either.

 

BR. Toni

Moderator
Moderator

Hey @tokurvin,

 

Thanks for getting back to us and clarifying that.

 

Just to confirm, are you trying to use Connect via the Yamaha MusicCast app?

 

If not, could you try the following steps from the MusicCast app:

  • Go to the Settings menu
  • Select "Add New Device"
  • Follow the remaining steps to set up

Let us know how it goes! We'll be here in case you need any further help 🙂

tokurvin
Regular

Hi,

 

I do use MusicCast app. I have both receivers already added to the app.

 

I have tried the following already before:

- Open musiccast app (and install the receiver if it is not yet installed).

- Select receiver and turn it on.

- Select spotify from the musiccast app (this only selects the input as Spotify on the receiver).

- Open Spotify and try to select the receiver.

- If the receiver was factory reset, then Spotify shows "Connecting" for a while and after that shows the same error as before.

- If the receiver has been used with Spotify before, then using musiccast app does not make any difference.

 

I did discuss with Yamaha service about the musiccast app and they confirmed that it does not have any relevance to Spotify connection. Yamaha uses directly Spotify Connect and everything is handled directly by Spotify app.

 

They also told me that they do not consider this issue being caused by the receiver, as we did troubleshoot the receivers and they work perfectly with all other network services.

 

BR. Toni

tokurvin
Regular

Hello again.

 

What happened? 

Both receivers became active in all of my PC's and started working couple minutes ago!

 

In both of  my phones the receivers were still inactive. But started working after reboot of the phones.

 

Anyway, whatever was done, I am happy to report that the problem is solved!

 

Thanks a lot 😄

 

BR. Toni

Moderator
Moderator

Great news @tokurvin! Glad to hear that's sorted now 🙂


We'll be here in case you ever need any further help with this or anything else.

 

Take care for now!

tokurvin
Regular

Hi,

 

Unfortunately the joy did not last long...

Now both receivers are disabled again.

Other devices work just fine.

No changes were made to network or to any devices...

 

Toni

Moderator
Moderator

Hey @tokurvin,

 

Thanks for getting back to us.

 

We're going to look into this with the relevant team.

 

We'll let you know as soon as we have more info on this.

 

In the meantime, if you notice any changes, let us know.

 

Thanks! Stay tuned 🙂

tokurvin
Regular

Hi,

 

I got the receivers working again, but only from a computer.

In both phones the receivers were disabled.

 

Somehow it seems to be intermittent. Last time it stopped working was after I went to mall and thus my phones lost home wifi for a while. Maybe it had something to do with it?

 

I am following constantly how they behave and shall reply if I find any more information.

 

Is there any way for me to collect logs or diagnostic information in a situation where some devices work differently even if they are in same network?

 

BR. Toni

Moderator
Moderator

Hey @tokurvin,

 

Thanks for getting back to us.

 

Given the unpredictable behaviour of the devices in question, we'll continue to investigate this.

 

We just wanted to let you know that we've reported this and we're just waiting to hear back from the relevant team.

 

We'll let you know as soon as we know more, including whether we need some additional info such as activity logs.

 

Thanks! Stay tuned 🙂