Kenwood Bluetooth Spotify App not connecting to Phone

Greetings Spotifyers,

I use a new Kenwood Headunit which besides Android Auto also has the ability to use the Build In Spotify App to use via Bluetooth.

 

My Phone is the Samsung Note 8 and everything is Up to Date, also the Headunit.

 

The Phone connects via Bluetooth to the Headunit and provides me using the Headunit to take Calls and using Bluetooth Media to Stream the Audio on my Phone.

 

But when I want to use the Spotify App on the Headunit, the Spotify App shows "no connection". When I watch the Option Sliders/Switch for Bluetooth Connections (Calls, Media, etc) on my Phone, I cant turn on the Media Option. But when going back on the Headunit to Bluetooth Media, the Media Option on my Phone goes on. Switching back to the Spotify App on the Headunit, and its Off again.

 

I tried everything from clearing the Cache for Spotify on my Phone to restarting everything. I also disconnected the Phone a few times and also deleted my Phone on the Headunit and the Headunit on my Phone. I also gave it a few times, to maybe load things. I also conected it via Cable and started Spotify on my Phone to maybe load things.

 

Nothing helps.

 

This Problem is only when trying to use the Spotify App on the Headunit via Bluetooth. Android Auto and Spotify works great.

 

Hopefully someone can help me out.

 

Greetings from Germany.

Hey folks,

We've noticed a few people are still having this issue. We've now flagged this with the right team, who are goin to look into it.

 

We're not able to provide an exact timeline for a fix at the moment, but we'd recommend keeping your Spotify app up-to-date to ensure you're on the latest version.

 

Thanks!

Comments
rupski
Newbie

I have exactly the same problem in the UK. The head unit is a Kenwood DMX-7017DABS and I use a Samsung Galaxy S8.

 

Android auto works perfect, as well as Bluetooth audio, but the Spotify app just displays "Disconnected".

 

When I start the head unit, the Spotify logo can be seen to briefly appear in the top left of my phones screen before disappearing.

 

I have removed the Spotify app, reset the head unit to default, tried a Sony Xperia XZ handset, but it will not connect. This function worked perfectly until a few weeks ago!

Turbotorte
Casual Listener

The Headunit I use is also the Kenwood DMX7017DABS. Funny...

Mikko82
Casual Listener

Hello,

 

I have the exact same problem with my Kenwood DMX-7017BTS unit.

I can play through bluetooth or android auto via USB cable just fine.

Instead when I try to play through spotify connect on the unit it just says "disconnect" and only plays music from the phone.

 

I have updated every app and phone, even the unit firmaware to the latest, tried resetting and installing, but nothing works.

 

This happened few weeks ago when I noticed it no longer works. If anyone finds the solution, please let me know.

 

"edit" Forgot to mention that I have nokia 7 plus android phone and also tried Samsung Galaxy xcover4 but it's just the same thing, keeps saying "disconnect"

 

Thanks

 

- Mikko

 

 

Turbotorte
Casual Listener

I just tried it with my Old iPhone 6 Plus and it works, well at least its connecting, but I cant get into my Songlist and Scroll down the Songs I saved. Its just playing from the last added Song.

 

So I guess something is wrong with Spotify on Android, cause I also get a "Spotify stopped working" on my Phone after a few seconds sometimes.

 

Will someone from the Spotify Devs check over this? Because I am not alone with this Problem.

rupski
Newbie

I emailed the technical team at Kenwood today. They promptly replied with the following message:-

 

Hi

 

Thank you for your feed back

Something has happened to the Spotify app and we have heard that rolling back your phone software corrects this issue

I’m sure Spotify are aware but maybe tell them and it may speed things up.

In the mean time we are also trying to work out what has changed and if we can fix it our end

 

Regards

KENWOOD Customer Support Team

Boki821
Casual Listener
Just use any older version of Spotify. Last months works fine......I tried everything, even their support. Fix is in works but not sure when will it be avaliable .
Mikko82
Casual Listener

Hello again,

 

I also contacted Spotify support with detailed information of the problem with screenshots etc. Hopefully they'll find a solution soon.

 

Im using older version at the moment 8.4.78.530 from november and it works fine, no problems at all. You can find older versions from apkmirror.com

 

- Mikko

Boki821
Casual Listener
Yes hope they fix it soon. New release they pushed few days ago does not work I tried on my old phone. It's annoying how it work fine on older and new versions are **bleep**. Any Apple device works fine on mine. Cheers for message
RonaldKlp
Casual Listener

Same problem (Kenwood DMX7017DABS and Galaxy S8), using 8.4.78.530 helped, thank you! I deactivated automatical updates for Spotify at the S8 to maintain this version.

 

@ Spotify: Please solve the problem or contact Kenwood, i would like to use the current version.

 

I also reported this problem to Kenwood.

 

Greetings from germany!

Flurpax
Newbie

Dear friends, greetings from Spain. I have the same problem with my DMX7017BTS and a Samsung Galaxy A6. In the last weeks when I try to play Spotify with the App the display shows "disconnected" but the music sounds without problem, as when connected with Android Auto. I can not see neither the PLAY, FF, RW buttons nor the cover. To me the only reasonable explanation is that something is wrong with the last Spotify update. I have seen in Kenwood website there is a firmware update (https://www.kenwood.eu/car/navigation_multimedia/multimedia/DMX7017BTS/?view=support) you can download. Perhaps this can be something we can try?