"Android" showing instead of device name when using Connect

Hey folks,

 

We're receiving reports that when using Connect the device name gets replaced by the label "Android" in the device picker. 

 

If you’re experiencing this issue, make sure to add your +VOTE and follow the instructions in the Status Update below.

 

We'll be keeping everyone up to speed here, so make sure to subscribe to this thread!

Hey folks,

 

Thanks for reporting this issue to us.

 

We’ve passed your info on to the relevant team, who are currently looking into it.

 

If you’re experiencing this issue, make sure to click +VOTE and Subscribe to the thread to be notified of any developments.

 

Could you also make sure to provide us with the following info, if you haven’t already:

  • devices + their OS version
  • exact Spotify versions on your devices

Thanks! We’ll keep you posted and let you know as soon as we have any updates on this.

Comments
remister
Music Fan

Plan

Premium

Country

USA

Device

Pixel 3XL/4XL PC Desktop

Operating System

Android 11, Windows 10

 

Spotify Android version: 8.6.28.700

PC Desktop Version: 1.1.59.712.g54f36e5d-a

 

When I try to use Spotify Connect to my 2 Android Device (3xl, 4xl), they are not labeled by their respective phone names I only get ANDROID label. I believe this feature was working before, I am not sure what changed.

 

remister_0-1621414106155.png

Anyone else having this issue? 

Alex
Moderator
Moderator

Hey @remister,

 

Thanks for reaching out about this in the Community!

 

Could you run a clean reinstall of the app, following this device specific guide and let us know if the issue persists?

 

Cheers.

remister
Music Fan

Yup I went ahead and uninstalled Spotify from the phones and from the PC. It still had the same issue with the Microsoft Store version and the regular installer version. Unsure what is causing the issue at this point. 

remister_0-1621505027273.png

 

Alex
Moderator
Moderator

Hey @remister,

 

Thanks for the reply and the screenshot.

 

We'd like to troubleshoot why this might be happening.

 

Could you try connecting a few of your devices to another network, like a mobile hotspot and check if it's still happening?

 

Keep us psoted.

remister
Music Fan

I took your troubleshooting step and went ahead created a hotspot for the devices to connect to. We had the same results with the naming of the Spotify Connect labels of the phones. Im thinking it might be an android update of Spotify where its labeling the device as just basic. Without the use of the PC version, the labels for each phone is still, just Android and not the phone's respective names. Pretty weird that no one else has reported this bug also. including other Android branded phones. 

CarlosE
Moderator
Moderator

Hi @remister,

 

Thanks for trying and keeping us posted.

 

Can you let us know if that only happens with those two phones? If possible, could you check with another mobile device and let us know if it also appears labeled like that?

 

Also, try logging in to a different account, like a friend's or relative's, and let us know if this behavior persists. This would help us narrow down the possible cause of this issue.

 

We'll keep an eye out for your reply.

remister
Music Fan
There was a new Android build update (8.6.30.872) and it still had the same Android label on the phones by itself. Since I have not been able to revert to an older version, I can't say for sure if this is a specific build issue. I will look into having someone else's account to log into the phone to see if the issue is account based.
CarlosE
Moderator
Moderator

Hey @remister,

 

Thanks for keeping us posted.

 

Take your time to test it using a different account. That way we'll be able to determine if this is related to the account itself, as we haven't been able to replicate this.

 

We'll be looking out for your reply.

remister
Music Fan
There was another build update for Android Spotify (8.6.30.882) and I connected to another Android device with the same build, but all on different Wifi Network. It still had the same issue between the phones. I unfortunately, dont have anyone that wants to give up their account, as they don't want to have the same issue as I have. Is there any way to give me a test account to try to see if the same issue sticks?
Eni
Moderator
Moderator

Hey there @remister

 

Thanks for getting back to us.

 

No worries, you can first log out from your account and then head here to create a new account to check if the issue persists there.

 

On another note, we'd recommend checking if the OS of your devices has any pending updates. 

 

We'll be waiting for your reply 🙂